Winkel Healthcare Services

Fluoride Spoelen.


Over één van de betere keuzes om tandbederf tegen te gaan; Het wekelijks klassikaal fluoride spoelen.


- Inleiding.
- Waarom werkt het fluoridespoelen zo goed?
- Hoe gaat fluoridespoelen op school.


- Iets meer theoretische achtergrond.
- Wat kost het.
- Krijgt mijn kind niet teveel fluoride binnen?
- Voor welke kinderen is het bedoeld.


Inleiding.
We weten al heel lang dat een kleine hoeveelheid fluoride het tandglazuur versterkt, waardoor kinderen minder risico lopen om gaatjes te krijgen.
- Eerlijk gezegd, de beste methode om gaatjes te voorkomen is door vooral géén suiker te eten en zo ongeveer als een heilige te leven. Goed, dat is lastig.
- Een andere manier is twee keer per dag je tanden poetsen met een fluoride tandpasta. Prachtig, en écht het werkt uitstekend, maar helaas poetst niet iedereen twee keer per dag z'n tanden en bovendien slaan kinderen - die het het meeste nodig hebben - het poetsen het meest over.
- Daarom heeft men bedacht om fluoride aan het drinkwater toe te voegen. Immers ieder mens drinkt een hoeveelheid water die in verhouding staat tot z'n lichaamsgewicht. Zodoende kan je nooit teveel fluoride binnenkrijgen. Maar er zijn bezwaren tegen het toevoegen van fluoride aan drinkwater. Want als iemand géén fluoride wil moet die het toch drinken of zelf water kopen in flessen. Dus fluoride in het drinkwater blijkt toch niet zo'n goede gedachte.
- Ook de tandarts kan er wat aan doen door twee keer per jaar een fluoridebehandeling te geven. Het helpt prima, maar is eigenlijk vrij kostbaar. En ook hier weer is er een groep kinderen die niet naar de tandarts gaat en daarom geen fluor krijgt.
- Blijft over het fluoridespoelen op school. De kinderen (vanaf 6 jaar) spoelen in de klas met een fluoridespoelvloeistof met een fluorideconcentratie die bijna net zo hoog (of laag) is als de fluorideconcentratie in grote-mensen-tandpasta. Het is wel zo dat deelname aan fluoridespoelen vrijwillig is. Alleen als de ouders hun kinderen opgeven, doen ze mee aan het fluoridespoelen.


Waarom werkt het fluoridespoelen zo goed?
Zoals gezegd; de fluorideconcentratie in de fluoridespoelvloeistof is heel erg laag en er wordt maar één keer per week gespoeld. Toch helpt het erg goed tegen tandbederf. Zelfs nog beter dan de fluoridebehandeling door de tandarts. (en het is nog goedkoper ook)
Het werkt zo goed omdat het iedere week wordt herhaald.Daardoor doet niet alleen de fluoride z'n werk, maar de kinderen beseffen zelf ook dat een gezond gebit erbij hoort. Doordat het spoelen een wekelijks ritueel is, zijn de kinderen ook beter gemotiveerd om hun tanden te poetsen.
Bovendien wordt op een school waar gespoeld wordt in het algemeen meer aandacht besteed aan gebitsverzorging dan voor die tijd.


Hoe gaat fluoridespoelen op school.


Fluoridespoelen op school is verassend simpel uit te voeren.
Behalve de fluoride spoelvloeistof en nog wat attributen heb je alleen maar 2 ouders nodig die 1 morgen per week 1 uur op school komen en het kost de klas slechts 5 minuten lestijd.

Attributen:
- Fluoridespoelvloeistof in een jerrycan met doseerpompje.
- Bekertjes (wegwerp of afwasbaar)
- Plankje met gaten voor de bekertjes. (triplex is prima)
De spullen worden klaargezet.


Verdere benodigdheden:
- twee ouders (meestal spoelmoeders genoemd)
- een beetje goede wil en een uurtje tijd per week.De gebruiksaanwijzing staat op de jerrycan.
(en met een beetje moeite kunt u lezen waar u het kunt kopen)
maar het is nu Winkel Healthcare Services
Het telefoonnummer staat niet op de jerrycan, het is
06 51531726
e-mail: info@w-h-s.nl

De ouders delen de bekertjes uit in de klas.
De kinderen spoelen gedurende 1 minuut en spugen de vloeistof weer terug in het bekertje.
Daarna worden de bekertjes weer door de kinderen ingeleverd bij de ouders.
Iets meer theoretische achtergrond.


In deze uitleg zijn de gebruikte getallen niet helemaal precies, maar dat is gedaan om het verhaal eenvoudig te houden.


Fluoride is belangrijk voor het gebit; Dat zeggen ze wel, maar waarom is het belangrijk. Daar gaat 'ie!


De eerste grote-mensenkies komt door op ongeveer 6 jarige leeftijd, vlak voor of vlak na het wisselen van de eerste voortanden.
In de jaren erna wisselen de andere tanden en kiezen en op 14 jarige leeftijd zijn meestal alle tanden en kiezen gewisseld, op de verstandskiezen na.


Zo'n nieuwe tand of kies die doorkomt heeft glazuur aan de buitenkant en in dat glazuur zit al wat fluoride (ongeveer 500 delen per miljoen = 500 ppm). In de jaren dat de kies in de mond staat neemt deze fluoride op uit het eten en uit de tandpasta enz. en een aantal jaren later is de kies verzadigd met fluoride. Dan zit er ongeveer 1500 delen per miljoen fluoride in het glazuur. (1500 ppm)
Als de kies nog niet verzadigd is met fluoride, is het glazuur nog zwak en kunnen er makkelijk gaatjes inkomen.
Waarom willen de tandartsen nou graag dat de kinderen fluoride gebruiken? Omdat de kiezen dan sneller fluoride opnemen en dus ook sneller sterk zijn en minder gauw gaatjes krijgen. Dus zonder gebruik van fluoride worden de kiezen ook sterk, maar het duurt dan langer en in de tussentijd kunnen er makkelijk gaatjes ontstaan.


Een paar getallen maken het duidelijk.
De gemiddelde grote-mensenkies breekt door op 9 a 10 jarige leeftijd.
Dan zit er 500 ppm fluoride in het glazuur. Doe je niks bijzonders dan is de kies op 20 a 25-jarige leeftijd 'volwassen' en verzadigd met fluoride. Er zit dan 1500 ppm fluoride in de kies.
Geef je extra fluoride en poets je elke dag 2 keer met fluoride tandpasta, dan komt de kies net zo door als anders en gaat ook van 500 ppm naar 1500 ppm. Maar het grote verschil is dat 1500 ppm niet bereikt wordt op 20 a 25-jarige leeftijd, maar al op 15 a 20-jarige leeftijd! De kies wordt eerder sterk!
En als je dan ook nog weet dat een kies er vaak zo'n 9 jaar over doet om gaatjes te krijgen, dan zie je dat dat eerder sterk worden heel erg belangrijk is.
Let maar eens op:
De meeste ouders uit de geboortegolf weten maar al te goed dat de meeste gaatjes door de tandarts geboord werden rond hun 18e a 20e levensjaar, een jaar of 9 na het doorbreken van de blijvende kiezen. Daarna kwamen er weinig nieuwe gaatjes bij of er moest eens een vulling vervangen worden. Logisch, de kiezen waren ondertussen vol met fluor en de kans op gaatjes was veel minder geworden.


Kortom; Door kinderen regelmatig extra fluor te geven met een halfjaarlijkse fluoridebehandeling of met fluoridespoelen, het liefst gecombineerd met 2 keer per dag tandenpoetsen met een fluoride tandpasta, zijn de kiezen veel eerder beschermd tegen gaatjes.


U begrijpt. Hierboven staat een gemiddelde situatie beschreven. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen. U kent dat wel; Een oom die nooit poetste en een prachtig gebit had of een tante die vreselijk goed poetste en al heel jong een kunstgebit had. Dat klopt. Maar we gaan hier uit van een gemiddelde. En ik kan u verzekeren dat het gemiddelde kind echt beter af is met gezonde voeding (=minder snoep en vet eten) en 2 keer per dag tandenpoetsen.


Wat kost het.


Fluoridespoelen kost ongeveer € 2,70 per kind per jaar, dit is licht afhankelijk van de bestel hoeveelheid ( alleen de fluor al mogelijk vanaf € 1,80). Dit bedrag moeten de ouders zélf betalen.
U zult misschien denken; Dan kan ik toch maar beter naar de tandarts gaan, want daar is het gratis. Maar als uw kind 2 keer per jaar een fluoridebehandeling krijgt, kost dit ongeveer 2 keer € 18,60 is € 37,20 per jaar.
Het is wel zo dat fluoridespoelen door de ouders moet worden betaald, maar het scheelt het verzekeraar veel geld. Dat geld moet ergens vandaan komen en dat zit verwerkt in de premie die u betaalt.
Een particulier verzekerde krijgt in het algemeen 75% van de kosten vergoed.
75% van 37,20 = 27,90 , u betaalt zelf dus 37,20-27,90 = € 9,30 Met fluoridespoelen op school voor € 2,70 bent u dus voordeliger uit, want als uw kind spoelt op school hoeft de fluoridebehandeling bij de tandarts niet meer.


Krijgt mijn kind niet teveel fluoride binnen?


Nee, uw kind krijgt met fluoridespoelen zeker niet teveel fluoride binnen.
Voordat er echt gespoeld wordt, wordt er geoefend met water om te zien of de kinderen het wel echt uitspugen na het spoelen. Bij het spoelen moeten de kinderen ook altijd terugspugen in het bekertje. Zo is er altijd controle op de juiste manier van spoelen. Immers, als het bekertje weer net zo vol zit als voor het spoelen heeft uw kind niets ingeslikt.
De spoelvloeistof zelf heeft een fluorideconcentratie van 0,2% lager dus dan die van de gemiddelde gewone tandpasta. Ook daardoor krijgen ze niet teveel fluoride. U kunt er rustig van uit gaan dat als uw kind 2 keer per dag de tanden poetst en daarnaast 1 keer per week spoelt, het echt niet teveel fluoride binnenkrijgt.


Voor welke kinderen is het bedoeld.


Fluoridespoelen is goed voor alle kinderen vanaf 6 jaar. (de leeftijd waarop de eerst blijvende kiezen doorbreken) Als uw kind elke dag 2 maal per dag goed de tanden poetst met een fluoridetandpasta is fluoridespoelen niet echt nodig. Maar het kan beslist geen kwaad en helpt om het kind bewust te maken van het belang van een gezond gebit.
Voor de groep kinderen die niet regelmatig poetst is het fluoridespoelen erg belangrijk. Immers, het niet altijd goed poetsen wordt gecompenseerd door het fluoridespoelen. De ervaring van schooltandartsen in Nederland leert dat er nog steeds erg veel kinderen zijn die onvoldoende of onvoldoende regelmatig hun tanden poetsen. Speciaal voor die groep, waar we ook veel gaatjes bij vinden, is het fluoridespoelen een prima hulpmiddel om onnodig tandbederf te voorkomen.